Free Zone Dubai

Wat is de Free Zone van Dubai?

Wat is de Dubai Free Zone?

Een Free Zone (vrije zone) in Dubai is een specifiek aangewezen gebied waar bedrijven gevestigd kunnen worden en waar ze onderworpen zijn aan minimale of geen belastingen. Het hoofddoel van deze zones is het stimuleren van economische activiteit en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In Dubai heb je de mogelijkheid om je bedrijf op te zetten als een Dubai Limited Liability Company, met een licentie om in de gehele Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te opereren, of je kunt je bedrijf registreren in een van de vele vrije zones die Dubai te bieden heeft.

De vrije zones zijn bedoeld voor specifieke zakelijke activiteiten en kunnen zich richten op handel, industrie of dienstverlening. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om goederen te ontvangen, te verwerken, te fabriceren of opnieuw te exporteren zonder tussenkomst van de douaneautoriteiten. Dit maakt vrije zones aantrekkelijk voor bedrijven die zich bezighouden met internationale handel of productie.

Al met al biedt de Free Zone van Dubai aantrekkelijke kansen voor Nederlanders die hun bedrijf naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen verplaatsen. Het is echter wel belangrijk om zowel de voordelen als de beperkingen te begrijpen voordat je besluit om een bedrijf in een vrije zone op te zetten. De exacte regels van een Free Zone kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke vrije zone waarin je geïnteresseerd bent, maar de basisprincipes blijven over het algemeen hetzelfde.

Voordelen van de Free Zone

Een van de belangrijkste voordelen van het opzetten van een bedrijf in een vrije zone is dat buitenlandse investeerders 100% eigendom van hun bedrijf kunnen hebben, zonder de verplichting om een lokale partner te hebben. Bovendien zijn er aanzienlijke belastingvoordelen, zoals belastingvrijstellingen die kunnen variëren van 10 tot 15 jaar en de mogelijkheid om kapitaal en winsten volledig te repatriëren naar het thuisland. De vrije zones bieden ook uitstekende administratieve diensten en infrastructuur, waardoor bedrijven efficiënt kunnen opereren.

Nadelen van de Free Zone

Aan de andere kant zijn er ook beperkingen verbonden aan het runnen van een bedrijf in een vrije zone. Ten eerste mag een Free Zone bedrijf in Dubai zijn activiteiten alleen binnen de vrije zone zelf uitvoeren en mag het niet uitbreiden naar andere markten binnen de VAE. Als het bedrijf lokale activiteiten wil ontplooien, moet het werken via aangestelde lokale distributeurs en is er een douaneheffing van 5% van toepassing op goederen die worden ingevoerd voor lokale activiteiten. Bovendien zijn de zakelijke activiteiten van een vrije zonebedrijf beperkt tot het specifieke type vrije zone waarin het is geregistreerd.

Opzetten van bedrijf in de Free Zone

Het proces voor het openen  van een bedrijf in de Free Zone van Dubai is relatief eenvoudig. Voor een uitgebreid verhaal kun je de blog Bedrijf starten in Dubai lezen. Hier vind je een kort overzicht van de stappen:

  1. Kies een Free zone: Selecteer de juiste vrije zone die het beste past bij je bedrijfsbehoeften. Elke zone heeft zijn eigen regels en voorschriften. Een organisatie of Dubai consultant kan jou hierbij helpen.

  2. Kies een rechtspersoon: Er zijn verschillende soorten rechtspersonen beschikbaar in Dubai’s vrije zones, zoals Free Zone Companies (FZC), Free Zone Establishment (FZE), en vestigingen van buitenlandse of VAE-bedrijven. De meeste gebruikelijke is een FZC ook wel FZCO

  3. Reserveer een bedrijfsnaam: De gekozen naam moet uniek zijn en mag niet lijken op een al bestaande bedrijfsnaam in de VAE. Vaak moet je er 3 inleveren bij jouw bedrijfsoprichtingsconsultant om er zeker van te zijn dat er één wordt goedgekeurd.

  4. Verkrijg initiële goedkeuring: Dien de nodige documenten in bij de autoriteit van de vrije zone voor een eerste goedkeuring. Denk hierbij aan paspoortkopieën van alle aandeelhouders en je bedrijfsplannen. Buitenlandse ondernemers moeten ook de nodige vergunningen en goedkeuringen verkrijgen, zoals een verblijfsvisum en branche-specifieke licenties.

  5. Dien de aanvraag in: Voor de definitieve oprichting van het bedrijf moeten documenten zoals de Statuten en andere vereiste stukken worden ingediend. Na beoordeling zal de autoriteit van de vrije zone de licentie verlenen.

Hierna ben je goedgekeurd om jouw bedrijf te starten in de Free Zone van Dubai. Vervolgens zul je naar Dubai zelf moeten reizen om een Emirates ID aan te vragen en een bankrekening te openen.

Scroll naar boven