Bedrijf starten in Dubai

Mijn eigen ervaring over het oprichten van mijn bedrijf in Dubai

Het opstarten van een bedrijf in Dubai is gemakkelijker dan je misschien in eerste instantie denkt. Natuurlijk zijn er wel enkele zaken waar je goed op moet letten. Of je nu zelf alles regelt of experts inschakelt om je bedrijf snel op te zetten in Dubai, het is belangrijk om goed te begrijpen waar je aan begint. 

Vandaar dat wij je op deze pagina vertellen over onze eigen ervaring. Na het lezen van deze blog heb je meer info over hoe je een bedrijf kunt beginnen in Dubai.

Dubai centre

Waarom een bedrijf starten in Dubai?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn zeer ondernemersvriendelijk zijn. Waar je in Nederland (door o.a. de hoge belastingtarieven) vooral gestraft wordt als je veel geld verdient, kiest de VAE ervoor om ondernemers juist te belonen.  Vorig jaar zijn er in Dubai alleen al meer dan 20.000 nieuwe bedrijven opgericht. Veel hiervan zijn gedaan door buitenlandse ondernemers; meer dan 80% van de bedrijven in de VAE zijn opgericht door buitenlanders.

Er zijn meerdere redenen waarom zoveel ondernemers naar Dubai vertrekken:

 1. Lage belastingen: Zowel persoonlijke als bedrijfsinkomsten worden niet belast. Enkel de BTW, ingevoerd in 2018, is 5%.
 2. Sterke economie: De VAE heeft de op een na grootste economie in de Arabische wereld, wat zich uit in diverse sectoren zoals gezondheidszorg, technologie en handel.  De VAE streeft inmiddels om minder afhankelijk te worden van olie. Vandaar dat de oprichten van jouw bedrijf in Dubai bijdraagt aan de visie van de VAE!
 3. Perfect gelokaliseerd: Dubai ligt strategisch gelegen tussen Europa en Azië. Vandaar dat het als toegangspoort biedt om beide economieën met elkaar te verbinden.
 4. Hoge levenskwaliteit: In Dubai vind je alles wat jouw hartje begeerd. Het is dé plek om een luxe levenstijl te leiden. Je kunt er alles kopen wat je wilt op elk moment van de dag. Daarnaast is de gezondheidszorg uitstekend. Bovendien kunnen de sportievelingen onder ons in Dubai ook surfen, (indoor)skieën, kiten en nog veel meer.
 5. Extreme veiligheid: Waar grote ondernemers zich in hun eigen land nog wel eens onveilig kunnen voelen, hoeven zij zich geen zorgen te maken in Dubai. Dubai is een van de veiligste plekken ter wereld. De hoogte van de straffen zijn zo hoog dat niemand het zich veroorloofd om iets te stelen of iemand te beroven.
 6. Ondersteuning voor startups: Er zijn veel initiatieven en financieringsmogelijkheden om startups te helpen groeien. Het wordt jou niet onnodig moeilijk gemaakt om je in Dubai te vestigen.
 7. Toekomstperspectief: Als je in Dubai komt zie je dat alles is gebouwd om de verdere groei van de stad te bevorderen. Je vind er een geweldig metronetwerk en brede snelwegen. Daarnaast wordt er constant gebouwd aan nieuwe (kantoor)panden. Doe je bedrijf op te richten in Dubai groeit je bedrijf mee met de stad zelf.
 8. Ondernemershub: In Dubai worden heel het jaar door vele (netwerk)events gehouden voor ondernemers in allerlei verschillende industrieën.
 9. Crypto vriendelijk: Dit is een reden die je misschien niet voorbij ziet komen op andere websites. Maar Dubai heeft een erg crypto vriendelijk klimaat. Waar Nederland en andere landen in Europa juist cryptocurrency weert vanwege het decentrale karakter ervan, omarmt Dubai crypto juist. Dubai kan gezien worden als een echte cryptohub. Steeds meer crypto bedrijven zijn bezig met het opzetten van (hoofd)kantoren in Dubai en steeds meer crypto ondernemers verhuizen hier naar toe.

Kosten van een bedrijf oprichten in Dubai

Wat vele Dubai bedrijfsconsulenten niet direct aan jou vertellen zijn de totale kosten. Het kost minimaal €15.000 om jouw bedrijf volledig te verplaatsen naar Dubai. Denk hierbij aan consultancykosten, vliegtickets, verblijfkosten, UAE telefoonabonnement kosten, kosten van licenties, VISA en openen van bankaccounts en overige kosten. Als je echter nog een beetje wilt genieten van Dubai dan kun je al gauw rekenen op €20.000!

Kan het goedkoper? Jazeker kan dat, er zijn vele Aziatische organisaties die jou kunnen helpen bij het oprichten van jou bedrijf in Dubai. Reken echter niet op de allerbeste service en pas op voor scams. Wij raden het af om met bijvoorbeeld Indiaanse bedrijven samen te werken voor het oprichten van jou bedrijf. Kies bij voorkeur gewoon een Nederlandse consultant die gespecialiseerd is in het verplaatsen van jouw bedrijf naar Dubai!

Ervaring van het oprichten van mijn bedrijf in Dubai

Als je overweegt om een bedrijf in Dubai te starten, kun je mijn ervaring als leidraad nemen. De reden dat ik naar Dubai vertrok heeft vooral te maken met de redenen 1,7,8 en 9 die ik hiervoor benoemde. Ik verdien veel geld in de vorm van cryptocurrency en Nederland maakte mij het steeds lastiger om hiermee door te gaan door strengere regelgeving. 

Het is goed om te beseffen dat je hieronder mijn ervaring leest dat is gebaseerd op mijn eigen persoonlijke situatie. Ieder persoon of entiteit is anders en behoeft zijn eigen consult. Bedenk ook dat de regels nog wel eens aan worden gepast in Dubai dankzij het snel groeiende ondernemers klimaat. 

Ik beschrijf hieronder mijn situatie van medio eind maart 2023. Het is belangrijk om te weten dat ik volledig zelfstandig werk zonder vast personeel en werk met veel internationale partners. De Dubai consultancy die mij heeft geholpen en mij nog steeds ondersteunt is Emifast.

Hieronder vind je alle fases waar ik doorheen ben gegaan voordat ik geld kon gaan verdienen met mijn bedrijf in Dubai.

Dubai buildings view

1) Weeg bepaalde zaken voor jezelf af

Geschatte tijdsduur: 1 maand

Voordat je überhaupt je bedrijf in Dubai wil oprichten moet je eerst een aantal belangrijke dingen voor jezelf afwegen. Hieronder staan bepaalde punten die de Dubai consultants en Dubai business experts niet altijd direct tegen je vertellen.

1) Past het bij jouw huidige bedrijfsactiviteiten?

Verdien jij een hoog inkomen als loodgieter dan kun jij er moeilijk voor kiezen om jouw bedrijf te verplaatsen naar Dubai. Werk jij vooral online dan kan het wel interessant zijn om een overstap te maken naar Dubai. Vooral als je jouw geld verdient via buitenlandse klanten of partijen. Zo past een overstap naar Dubai specifiek erg goed bij YouTubers, influencers, (crypto/forex) traders en ondernemers met hoge inkomsten uit online (ZZP) activiteiten of e-commerce. Hoge inkomsten per maand betekent hier 10K+ winst per maand.

2) Heb je genoeg budget om jouw bedrijf op te starten in Dubai?

Zoals ik al eerder aangaf kost het minimaal 15K om jouw bedrijf volledig te verplaatsen naar Dubai. Houd er echter ook rekening mee dat jij jaarlijks nog eens ongeveer €5.000 moet betalen om je licentie te behouden.

3) Wil je volledig naar Dubai emigreren of alleen je bedrijf naar Dubai verplaatsen en in Nederland blijven wonen?

Als je naar Dubai wilt emigreren betekent dit dat je jezelf moet uitschrijven uit Nederland. Dit betekent dat je ook minimaal een jaar niet meer in Nederland mag zijn nadat je bent geëmigreerd.  

Als je (net als ik) in Nederland wilt blijven wonen, dan betekent het oprichten van een bedrijf in Dubai dat je wel minimaal 1x per half jaar voet moet zetten binnen de grenzen van Dubai. Let op, dit kan ook een overstap zijn. Zo kun jij bijvoorbeeld vliegen naar Bali via Dubai en je hoeft weer een half jaar niet in Dubai te zijn. Als je dit niet doet verlies je de rechten die je hebt via jouw bedrijf in Dubai én ben je illegaal bezig.

2) Ga met meerdere Dubai business consultants in gesprek

Geschatte tijdsduur: 1 maand

Check welke Dubai business consultant het beste bij jou past.

Als jij zeker weten uit bent dat je een bedrijf in Dubai wilt oprichten dan kan je vanaf nu jouw vlucht naar Dubai plannen. Overleg dit eerst met jouw consultant. Plan jouw vlucht voor minimaal over een maand vanaf dit tijdstip. Zo weet je zeker dat je de autoriteiten genoeg tijd hebben om alles voor je in orde te maken voor als je in Dubai aankomt. Boek een vlucht van zeker 10 werkdagen. Je hebt deze tijd nodig om jouw Emirates ID aan te vragen, medische goedkeuring te krijgen en een bankrekening te openen. Maar hierover lees je meer vanaf stap 6!

3) Kies een industrie en locatie

Geschatte tijdsduur: 1 dag

In de VAE zijn er veel sectoren en kansen voor innovatie. Voordat je begint met het opzetten van je bedrijf, is het belangrijk om eerst duidelijk te hebben welke soort activiteit je onderneemt en welke zone hierbij past. In Dubai en de rest van de VAE kunnen bepaalde locaties namelijk specifieke toestemmingen hebben voor zakelijke activiteiten. De meeste Free Zones (vrije zones) staan momenteel algemene bedrijfsactiviteiten toe. De kans is dus groot dat jij jouw bedrijf in een Free Zone kan plaatsen als je een internet ondernemer bent.

Je kunt jouw bedrijf namelijk plaasten in de Free Zone of op het Mainland. Voordelen van de Free Zone zijn als volgt:

 • Geen bedrijfs- en persoonlijke belasting
 • Volledig bedrijfseigendom
 • Volledige teruggave van kapitaal en winst
 • Geen valutabeperkingen
 • Geen import- en exportbelasting

Een nadeel van de Free Zone is dat je flink extra kosten moet betalen als je direct wilt handelen met de lokale markt (het vaste land) in de VAE.

Wil jij toch jezelf op het Mainland vestigen dan heb je vaak een lokale partner nodig die 51% van de aandelen van jouw bedrijf bezit.

4) Kies een bedrijfsnaam

Geschatte tijdsduur: 1 dag

Kies een naam voor je bedrijf. Deze naam moet goedgekeurd worden voordat je verder kunt. Deze stap heb ik als niet lastig ervaren. Zolang jij een unieke naam opgeeft wat niets te maken heeft met cryptocurrency dan wordt deze al gauw goedgekeurd. Kies ook geen naam die als beledigend voor een religie kan worden ervaren. Als je het bedrijf naar een persoon vernoemt, moet je bewijzen dat de persoon een partner of eigenaar van het bedrijf is (initialen of afkortingen zijn hierbij niet toegestaan).

5) Documenten Aanleveren en wachten op goedkeuring

Geschatte tijdsduur: 1 dag

Zorg dat je alle nodige papieren en gegevens van aandeelhouders klaar hebt liggen. In Dubai kun je een bedrijf beginnen zonder dat jezelf of een andere aandeelhouder zelf aanwezig hoeft te zijn. Enkele documenten die je aan moet zullen leveren zijn:

 • Registratie- en vergunningsformulier voor bedrijven
 • Een kopie van je paspoort of ID
 • Een kopie van je verblijfsvergunning/visum
 • De statuten van het bedrijf
 • Omschrijving van de bedrijfsactiviteiten

Nadat je dit hebt gedaan zul je moeten wachten op goedkeuring. Dit kan zomaar 2 weken duren voordat alles is goedgekeurd. Maak in de tussentijd pasfoto’s van jezelf. Je zult deze later nodig hebben voor jouw Emirates ID aanvraag!

Na goedkeuring ontvang jij als het goed minimaal het volgende:

 • Certificate of Formation
 • Unit Lease Agreement (ULA)
 • Trade License
 • Memorandum of Association (MOA)
Deze heb je nodig om de volgende stappen te voltooien!
Dubai bedrijf oprichten visa

6) Naar Dubai reizen voor verwerking van jouw persoonlijke gegevens

Geschatte tijdsduur: 1 weken

Als het goed is ben je nu goedgekeurd om jouw bedrijf in Dubai te starten! Voordat je verder kunt zul je nu naar Dubai moeten reizen voor een medische test en om je verblijfsvergunning in je paspoort te laten stempelen. De medische test neemt Dubai erg serieus. Zo moet je bloed afstaan en moet je onder een MRI scan. Je wordt onder andere getest op HIV-Aids, Syfilis, hepatitis B&C en leverfuncties.

Bovendien vraag je in Dubai een Emirates simkaart waarmee je jouw bankzaken kunt regelen in Dubai. Ik heb mijne bij de Virgin store gehaald direct nadat ik geland was. Let op, je vraagt hier een abonnement aan, maar je kunt deze nog niet koppelen aan je Emirates ID. Dit gebeurt later pas als jouw Emirates ID binnen is (stap 8). 

Daarnaast zul je een biometrische test moeten afleggen waarmee ze jouw vingerafdrukken hebben. Deze heb je ook nodig om jouw Emirates ID aan te vragen. Voordat je jouw Emirates ID kunt aanvragen zul je eerst jouw residence Visa approval moeten aanvragen, dit doe je nadat je medisch bent goedgekeurd en jouw biometrische gegevens binnen zijn. Dit kan tot 4 werkdagen duren.

Dit klinkt als heel veel gedoe en dat is het ook, maar als jij een goede organisatie hebt gekozen wordt je hier goed in begeleid. Dat was in ieder geval bij mij wel het geval!

Bedrijf opzetten in Dubai

7) Emirates ID aanvragen

Geschatte tijdsduur: 2 dagen

Nadat jouw medische test, biometrische gegevens en jouw Residental Visa goed zijn gekeurd en binnen zijn, kun je jouw Emirates ID aanvragen. Jouw Dubai business expert helpt jou hier graag bij of neemt dit volledig uit handen. Je krijgt hierna binnen een dag of twee een kopie van jouw Emirates ID. Met je Emirates ID en jouw bedrijfspapieren kun je naar de bank om een business bank account aan te vragen! 

Dubai medische test

8) Bank account aanvragen

Geschatte tijdsduur: 2 dagen

Nu je jouw Emirates ID en jouw bedrijfspapieren (uit stap 5) in orde hebt. Kun je bij de bank een aanvraag doen voor het openen van een bank account. Hierbij moet je wel jouw persoonlijke bankhistorie laten zien van een bankaccount die in Nederland op jouw naam staat. Dit heeft de bank in Dubai nodig om te controleren of jij je niet bezig houdt met verdachte of verboden activiteiten. 

9) Bank account activeren

Geschatte tijdsduur: 1 maand

Nadat je jouw bankaccount hebt aangevraagd kun jij in principe weer naar Nederland als je wilt. Een traditionele business bank heeft namelijk 4 tot 6 weken om alles in orde te maken voor jou. Als jij bank account approved is, zul je wel je bank account binnen 3 maanden na goedkeuring moeten activeren. Deze periode kan ook korter of langer zijn. Dit ligt net aan de bank waar jij je hebt aangemeld. Ik vind persoonlijk WIO Business Bank een hele fijne bank in Dubai. 

Dit betekent dus dat je weer terug moet naar Dubai voor minimaal 5 werkdagen om ervoor te zorgen dat alles qua bankzaken in orde is. Hierna kun je volledig je business uitvoeren vanuit Dubai!

Conclusie: Wat is mijn ervaring van het oprichten van mijn bedrijf in Dubai?

Na het lezen van deze blog ben je er waarschijnlijk wel achter gekomen dat er best wel het een en ander komt kijken bij het starten van een bedrijf in Dubai. Vandaar dat ik het ook echt aanraad een Dubai Business expert of consultant om raad te vragen bij het oprichten van je bedrijf. Zonder hen in het bijna geen doen, ik zou in ieder geval niet hebben geweten waar ik zou moeten beginnen.

Houdt er rekening mee dat je in totaal wel 3 maanden bezig bent met de oprichting van jouw bedrijf in Dubai. Eind februari 2023 had ik het eerste gesprek met de eerste Dubai Business Consultant en eind mei was ik volledig klaar. Terwijl ik er nog redelijk wat vaart achter heb gezet. Nu ik een paar maanden verder ben ervaar ik de overplaatsing van mijn bedrijf naar Dubai zeer positief. Met dank aan Emifast!

Stuur mij gerust een berichtje op info@todubai.nl mocht je nog persoonlijke vragen hebben over mijn ervaring in Dubai. Ik ben sowieso een aantal keer per jaar in Dubai te vinden en sta altijd open om andere ondernemers te ontmoeten!

Dubai street cars
Scroll naar boven